Edellinen sivu

Muut sisätilojen kovakuoriaiset

Riesakuoriainen

Riesakuoriainen (Reesa vespulae) on hyönteis- ja kasvikokoelmien tuholainen, joka saattaa tehdä tuhojaan myös tasalämpöisissä siemenvarastoissa. Sen tunnistaa keltaisista täplistä peitinsiipien tyvessä. Normaalisti se elää ampiaisten ja mehiläisten pesissä kuolleita hyönteisiä syöden. Myös kuivat kasvinosat ja siemenet kelpaavat. Riesakuoriainen viihtyy kuivissa ja lämpimissä keskuslämmitystaloissa.

Riesakuoriaisen torjunta

Siivoa pois ravinto eli kaikki orgaaninen jäte. Kuoriainen kuolee jos kokoelma pakastetaan -25–30 °C asteessa viikon ajan. Voit suojata hyönteisten säilytys- ja kokoelmalaatikot aerosoleilla, kuten Baygon-aerosoleilla.

Varaslesiäinen ja kätkölesiäinen

Varaslesiäinen (Ptinus fur) ja kätkölesiäinen (Ptinus tectus) ovat harvinaisia kotioloissa. Varaslesiäinen voi vioittaa vanhoja tekstiilejä ja kirjojen kansia ullakko- ja kellaritiloissa. Toukka koteloituu lahoon puuhun. Kätkölesiäinen on lähinnä tuontitavaraa ja saattaa saastuttaa valmiita tuotteita kuten suklaakonvehteja. Jos näitä esiintyy, siivoa esiintymispaikat ja suorita varaslesiäisen torjunta sumuttamalla torjunta-aerosolia.

Messinkikuoriainen

Messinkikuoriainen (Niptus hololeucus) on muiden lesiäisten tapaan hämähäkkimäinen, mutta kullankeltaisen karvan peittämä. Se elää tyypillisesti lahonneessa ja homehtuneessa kasvimateriaalissa, mutta syö myös kuolleita hyönteisiä linnun- ja hiirenpesistä. Jos kuoriainen ilmestyy sankoin joukoin parveilemaan sisätiloihin, on aiheuttajana luultavasti jokin mätänevä kasvijäte rakennuksen kellarissa tai perustuksissa. Messinkikuoriainen on harvinainen eikä aiheuta kotioloissa haittaa. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa suurta tuhoa esimerkiksi kangasvarastoissa. Puhdista esiintymispaikka ja pidä se kuivana. Sisätiloista kuoriaiset voidaan hävittää torjunta-aerosoleilla.

Outokuoriainen

Outokuoriainen (Thylodrias contractus) muistuttaa elintavoiltaan riesakuoriaista, mutta on aivan eri näköinen. Se on meillä harvinainen, eikä siitä ole muuta haittaa kuin tuhot hyönteiskokoelmissa. Torjutaan samalla tavalla kuin riesakuoriainen. Todennäköisimmin löytyy ullakolta ja varastoista.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L. & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran ASunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet-sivustot: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm