Hyönteiset

Karviaispistiäinen

Karviaispistiäiset (Nematus ribesii) elävät karviaisen lisäksi myös herukoilla. Samaan sukuun kuuluu useita lajeja, joiden ulkomuoto, elintavat ja tuhot muistuttavat suuresti toisiaan. Toukat talvehtivat maassa, koteloituvat keväällä ja kuoriutuvat herukan kukinnan aikana. Naaraat munivat joukoittain lehdille ja parin viikon kuluttua kuoriutuvat vihreät, usein mustapisteiset toukat elävät ryhmittäin lehtiä syöden. Vioitus alkaa usein huomaamatta pensaan sisäosista. Toisen sukupolven toukkia esiintyy heinä-elokuussa.

Tuntomerkit:
Aikuinen pistiäinen on n. 6-7 mm pitkä pistiäinen; koiras musta, punakeltaisen kirjava, naaras punakeltainen. Toukka eli karviaismato on 15-17 mm pitkä,väriltään vaaleanvihreä, pää musta, ruumiin etu- ja takapää keltainen. Selkäpuolella sillä on mustia täpliä. Karviais- ja viinimarjapensasten vihollinen, joka syö ne usein aivan lehdettömäksi.

Karviaispistiäisen torjunta

Tarkkaile herukoita säännöllisesti. Kurkistele pensaiden sisäosista, sillä karviaispistiäisentoukat aloittavat lehtien syönnin sieltä käsin. Ensimmäisen kukinnan jälkeen torju pistiäiset ruiskuttamalla herukat esimerkiksi pyretriinipohjaisella aineella. Toinen käsittely on yleensä tarpeen heinäkuussa uuden pistiäissukupolven kuoriutumisen jälkeen.