Ole tarkkana kun tuot kotiisi käytettyjä vaatteita esimerkiksi kirpputorilta ja varmista vaatekoin torjunta. Mikäli mahdollista ”desinfioi” tuotteet seuraavalla tavalla: Pese vaatteet jotka voit pestä normaalisti koneessa tai käsin. Jos tämä ei ole mahdollista, harjaa ja tuuleta vaatteet. Kointoukka ei kestä kuumaa eikä auringonvaloa, joten aurinkoinen ja lämmin kesäpäivä pyykkinarulla puhdistaa vaatteet tehokkaasti. Kääntele tekstiilejä välillä, jotta jokainen taive saa osansa aurinkokylvystä.
Voit myös ”saunottaa” tekstiilit. Pidä vaatteet noin +80°C asteen lämpötilassa muutaman tunnin ajan. Älä lado vaatteita, vaan ripusta ne väljästi lauteille tai roikkumaan katosta. Talvella kova pakkanen ulkona tekee tehtävänsä. Voit tietysti myös pakastaa vaatteet. Viikko yli 25°C asteen pakkasessa tuhoaa kaikki koin kehitysasteet.
Kun näet lenteleviä koiaikuisia, selvitä niiden alkuperä. Luultavasti löydät vaatekaapista toukkien saastuttaman villapaidan, tai ehkä olet juuri perinyt vanhan tuolin. Siivoa vaatekaappi, -komerot ja -laatikot ja heitä reikäinen vaate roskiin. Voit myös desinfioida saastuneet tekstiilit ja huonekalut yllämainitulla tavoilla tai sumuttaa ne kevyesti Baygon torjunta-aerosoleilla. Ota huomioon materiaalien asettamat rajoituset pakastamiselle, kuumakäsittelylle ja sumutukselle. Noudata aerosolien käyttöohjeita tarkasti.
Vanhojen huonekalujen luonnonmateriaalitilkkeet ovat ihanteellinen paikka kointoukille. Yritä saada torjunta-ainetta alakautta esimerkiksi istuintyynyjen sisään. Täytteet ovat usein niin pahasti vaurioituneet, että ne täytyy vaihtaa. Jätä torjunta-aine vaikuttamaan huonekaluihin, mutta vaatteet ja sänkyvaatteet on pestävä ennen käyttöönottoa. Anna aineen vaikuttaa tekstiileissä vähintään vuorokauden.
Vaatteiden kausisäilytykseen on tehty muovisia pusseja, jotka täytetään ja imaistaan pölynimurilla litteiksi ”tyhjiöpakkauksiksi”. Näitä kannattaa kysyä hyvinvarustetuista tavarataloista. Tyhjiöpussi suojaa täysin koin tuhoilta. Muista kuitenkin puhdistaa tekstiilit ensin.
Lähteet
Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Haastattelu: Bengt, Lindqvist, MTT