Hyönteisten torjunta

Hyönteisten torjunta oikeilla tuotteilla ja ohjeilla on helppoa.
Tästä osiosta löydät ohjeita ja vinkkejä hyönteisten torjuntaan.

Muurahaisten torjunta

Koska muurahaisia ja muurahaisongelmia on monia erilaisia, on muurahaisia vastaan kehitettyjä tuotteitakin erilaisia.

Ennalta­ehkäise muurahais­ongelmat

Muutamalla varotoimenpiteellä voit estää muurahaisten kuljeskelun asunnossasi.

Aina ennen käyttöä

Pakkauksen kyljessä on aina kerrottu kaikki mitä sinun pitää tietää valmisteen käytöstä. Noudata käyttöohjeita tarkasti.

Ampiaispesän hävittäminen

Yksittäiset sisätiloihin eksyneet ampiaiset voi hävittää torjunta-aerosoleilla. Joskus ampiaispesä on niin hankalassa paikassa, että se on pakko tuhota.

Elintarvike­tuholaisten torjuntaohjeet

Kun havaitset kuoriaisia ruokakaapissa tai esimerkiksi jauhoissa, älä hermostu, ongelma on usein paikallinen ja helposti hoidettavissa.

Ennalta­ehkäise tuholais­ongelmat

Tuholaisongelmat kannattaa ehkäistä ennakolta. Se vaatii vähän vaivaa, mutta on taatusti vaivattomampaa ja miellyttävämpää, kuin torjua kotiin pesineitä kuokkavieraita.

Hyttysiltä suojautuminen

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Tärkeintä hyttysten torjunnassa on pitää niiden lisääntymispaikat kuivina.

Hyttysten levittämät sairaudet

Hyttyset levittävät vakavia sairauksia, kuten malariaa ja denguekuumetta, minkä vuoksi niiltä suojautuminen on tärkeää.

Hyttystietoa matkailijoille

Tropiikeissa ja eteläisillä mantereilla hyttyset välittävät mm. malariaa, dengue- ja keltakuumetta, chikungunyaa, Japanin aivokuumetta, unitautia ja jokisokeutta.

Hyönteisten torjunta aerosoleilla

Raid- ja Baygon-aerosoleilla pääset eroon miltei kaikista kotipiirin hyönteisistä. Aerosolit tuhoavat aikuiset ja toukkavaiheessa olevat yksilöt.

Karannut mehiläisparvi

Joskus mehiläisparvi voi päästä karkaamaan niille rakennetusta pesästä ja asettuu asumaan sopivaksi katsomaansa paikkaan onttoon puuhun, rakennuksen seinään tai savupiippuun.

Karkotteissa käytettävät tehoaineet

Hyönteiskarkotteet estävät hyönteistä aistimasta kehosta ja hengityksestä huokuvaa hiilidioksidia, jonka perusteella se suuntaa iholle.

Kärpästen torjunta

Kaikki kärpäset torjutaan asunnoissa samoin periaattein. Ikkunoihin kannattaa asentaa hyttysverkot. Huoneissa voidaan käyttää torjunta-aerosoleja, liima-ansoja, haaveja ja kärpäslätkää.

Lude on usein ulkomaan tuliainen

Lutikka oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana, listojen raoissa ja muissa sopivissa piilopaikoissa.

Näin erotat ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen

Ampiainen, mehiläinen ja kimalainen sekoitetaan puheessa usein toisiinsa, vaikka ne kaikki ovat eri lajeja, ja ulkomuodoltaan selvästi erilaisia.

Punkin purema voi levittää tauteja

Punkin pureman oireet vaihtelevat ja usein puremakohtaan jää vain pieni punainen jälki. Punkit tekee vaaralliseksi se, että ne saattavat levittää syljessään ja ulosteissaan vakavia tauteja.

Puutarhan tuholaiset ja torjunta

Puutarhakasveja väijyvät erilaiset kasvitaudit ja tuhohyönteiset. Hyönteisten tuhoja voidaan ennaltaehkäistä, ja niitä vastaan voidaan suojautua erilaisin keinoin.

Rokotukset

Rokottamalla estetään useita matkailijaan tarttuvia tauteja. Yksilöllisen riskinarvion perusteella matkailijalle voidaan antaa erityisiä rokotuksia, kuten keltakuume- sekä hepatiitti A- ja B-rokotukset.

Sokeritoukan torjunta

Sokeritoukat eivät viihdy kuivissa olosuhteissa. Onnistuneen ja kestävän häädön perusedellytys on aina siisteys, sillä se pitää sisätuholaisten ravinnonlähteet kurissa.

Tekstiili­kuoriaisten torjunta

Jos vyöihrakuoriaisia tai muita tekstiilituholaisia esiintyy, suursiivous asunnossa on paikallaan.

Torakoiden torjunta

Torakoiden torjunnassa ja hävittämisessä täytyy olla kärsivällinen. Munat ovat hyvin suojassa torjunta-aineilta niin sanotussa munakotelossa, ja niinpä käsittely täytyy uusia säännöllisin väliajoin.

Torjunta-aineet ja karkoteaineet ovat tarkasti säädeltyjä

Suomeen saa maahantuoda, myydä, käyttää ja kulutukseen luovuttaa vain tarkoin tutkittuja ja viranomaisten hyväksymiä torjunta-aineita ja karkotteita.

Torjuntatuotteissa käytettävät tehoaineet

Yleisesti tunnettujen valmisteiden teho perustuu useimmiten aineryhmään nimeltä pyretriinit – pyretroidit. Pyretroidit ovat pysyvämpiä yhdisteitä kuin pyretriinit, jolloin ne sopivat hyvin ryömivien hyönteisten torjuntaan.

Vaatekoin torjunta

Kun näet lenteleviä koiaikuisia, selvitä niiden alkuperä. Luultavasti löydät vaatekaapista toukkien saastuttaman villapaidan, tai ehkä olet juuri perinyt vanhan tuolin.

Ei tuloksia.