Edellinen sivu

Muut elintarvikkeita tuhoavat kovakuoriaiset

Leipäkuoriainen

Tuntomerkit: Aikuinen leipäkuoriainen on 3 mm pitkä, väriltään ruosteenruskea, tiheäkarvainen. Toukka on vaalea, pitkä ja käyrä.

Suomeen leipäkuoriainen (Sitophilus oryzae) tulee pääasiassa mausteiden ja rohdosten mukana. Se pesiytyy sisätiloihin vain harvoin. Leipäkuoriainen elää luonnossa esim. käävissä, mutta myös leivässä, kekseissä ja makaronissa, joihin toukka kaivaa käytäviä. Sen jälkiä saattaa nähdä vanhoissa tapeteissa ja kirjojen kansissa, joiden liimana on käytetty jauholiisteriä. Leipäkuoriainen ei viihdy kuivassa keskuslämmitysilmassa. Leipomoiden ja maustevarastojen tuholainen.

Kapusiinikuoriainen

Tuntomerkit: Aikuinen kapusiinikuoriainen on 3 mm pitkä. Sen väritys on karhennetun tummanruskea tai musta.

Kapusiinikuoriainen (Rhyzopertha dominica) on tropiikin hyönteinen, joka kulkeutuu maahamme tuontiviljan mukana. Pesiytyminen teollisuustiloihin ja koteihin on harvinaista ja tilapäistä. Kapusiinikuoriainen ei kestä kylmää eikä lisäänny viileässä.

Jyväkärsäkäs ja riisikärsäkäs

Tuntomerkit: Aikuiset kärsäkkäät ovat 4 mm pitkiä ja niillä on pitkä kärsä. Jyväkärsäkkäällä on tasaisen tummanruskeat peitinsiivet. Riisikärsäkkään siivissä on neljä punertavaa täplää. Viljan jyvissä elävät toukat ovat 4 mm pitkiä, vaaleita ja muodoltaan käyriä.

Jyväkärsäkäs (Sitophilus granarius) on varastoidun vilja, kuten vehnän, rukiin, kauran, ohran ja maissia tuholainen. Se on levinnyt ympäri maapallon. Kärsäkkäät ovat Suomessa häröjen ohella viljan pahimpia tuholaisia. Kuvassa esiintyvän riisikärsäkkään (Sitophilus oryzae) ja jyväkärsäkkään toukat elävät ja piileskelevät viljan jyvissä, jonka vuoksi kärsäkkäitä voi olla vaikeata havaita. Naaras munii jyvään poraamaansa reikään, ja toukka kovertaa jyvän täysin ontoksi. Kärsäkkäät ovat jyvävarastojen tuholaisia, niitä esiintyy harvoin asunnoissa.

Elintarviketuholaisten torjuntaohjeet

Lähteet
Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT: Sisätilojen tuhoeäinten torjunnasta. Järjestäjä: KASEL
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT
Internet: http://www.uku.fi/~holopain/stt/stteltar.htm