Edellinen sivu

Muut puutarhakasvien tuholaiset

Kempit

Tuntomerkit: Kempit (Psyllidae) ovat aikuisena 3–5 mm, ja niiden läpinäkyvissä siivissä on suonet.

Kempit esiintyvät lehtien alapinnoilla ja häirittäessä ne pyrähtävät lentoon. Litteät toukat vioittavat imemällä kasvien versoja, lehtiä ja kukintoja. Toukka-asteet erittävät runsaasti vahamaista vaaleaa eritettä ja mesikastetta.

Kemppien heimoon kuuluu monia eri lajeja. Omenakemppi (Calopsylla mali) talvehtii omenapuun oksilla. Munat kuoriutuvat silmujen alettua aukeamaan huhti–toukokuussa. Toukat vioittavat silmuja, avautuvia lehtiä ja kukintoja imemällä.

Orapihlaja-aidasta lennähtävät kirkassiipiset kempit ovat hyvin yleisiä. Kempin litteät toukat imevät alkukesällä orapihlajan versoja. Kesäkuun lopulla kempit siirtyvät lehtien alapinnoille.

Pistiäisten ja perhosten toukat

Ruusun lehtiä saattaa nakertaa ruusupistiäisen toukka. Pistiäisten ja perhosten toukat voi yrittää noukkia pois, mutta niitä voi myös torjua pyretriinisumutteilla. Käsittely täytyy uusia aina tarpeen mukaan, sillä torjunta-aine ei tehoa muna-asteella oleviin hyönteisiin.

Harsosääski

Harsosääsken (Sciaridae) toukat syövät pääasiassa kasvualustan pinnalla kasvavia leviä ja sienirihmastoa, mutta voivat runsaslukuisena vioittaa lähinnä nuorien pistokkaiden ja taimien juuria. Suurien ja terveiden kasvien kasvulle ei toukista yleensä ole haittaa. Hillitse kastelua ja anna mullan välillä kuivahtaa. Kastele multa torjunta-aineella useaan kertaan. Aikuisiin sääskiin tehoavat mm. pyretriinisumutteet.

Lähteet
Kirjat: Kurppa, A. (MTT). Onnistuneen kasvinsuojelun perusteet. Irmeli Markkulan toimittama kirja: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita (1998). Kasvinsuojeluseura ry. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N.o 91.
Tuovinen, M. Hedelmä- ja marjakasvien tuhoeläimet. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N.o 89
Schubert, M. & Hervig, R. (1976). Kodin kukat. Otava, Helsinki.
Puupponen, E. (1974). kevättä kukille Huonekasviopas. Oy Trans-Meri Ab, Helsinki.
Internet-sivustot: www.mtt.fi
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MMT
Artikkelit: Peltola, R. (2004). Apua, kirvoja!. Artikkeli Helsingin Sanomissa 18.6.2004