Edellinen sivu

Tuhatjalkainen ja pihtihäntiäinen

Nimensä mukaisesti tuhatjalkaisten epäyhtenäinen ryhmä koostuu lajeista, joilla on lukuisia raajapareja. Osa on petoja ja osa syö kasvijätteitä. Tuhatjalkainen hakeutuu kasvi- ja perunavarastoihin, joista se voi kasvien mukana joutua asuntoihin. Sisätiloihin ne saattavat joutua myös suojaa hakiessaan. Tuhatjalkaiset eivät aiheuta mitään vahinkoa. Estä niiden tunkeutuminen sisätiloihin poistamalla kasvijätteet talojen, altaiden ja maakellareiden ympäristöstä.

Isopihtihäntä

Isopihtihäntä (Forficula auricularis) on n. 2 cm pitkä, tummanruskea, kapea ja litteä kuoriainen, jolla on lyhyet typistyneet etusiivet. Takaruumiista löytyy pihtilisäkkeet. Isopihtihännät elävät puutarhoissa ja pihoilla. Ne liikkuvat öisin ja syövät kasveja, niiden jätteitä ja esimerkiksi maahan pudonneita omenoita. Isopihtihännät saattavat eksyä sisään, mutta eivät aiheuta mitään vahinkoa. Pidetään loitolla poistamalla kompostit talon välittömästä läheisyydestä.

Tuhatjalkainen

Juoksujalkaiset (Chilopoda) ja kaksoisjalkaiset (Diplopoda) kuuluvat tuhatjalkaisiin. Maaniveljalkaisilla on monia jalkapareja ja monia samankaltaisia perättäisiä jaokkeita. Juoksujalkaiset ovat litteitä ja kussakin jaokkeessa on yksi raajapari. Kaksoisjalkaiset sen sijaan ovat liereitä ja kovapintaisia, joiden jaokkeissa on kaksi paria raajoja. Aikuiset ja toukat ovat toistensa kaltaisia.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L. & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran ASunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet-sivustot: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm