Edellinen sivu

Täi

Tuntomerkit: Täi on pieni, litteä ja siivetön nisäkkäiden loinen, jonka jaloissa on voimakkaat kynnet. Suomessa ihmisten loisina elää ihmistäi ja satiainen.

Meillä esiintyy kahta ihmistäilajia: Päätäi (Pediculus humanus capitis) ja vaatetäi (Pediculus humanus corporis) molemmat imevät ihmisestä verta. Imemiskohtaan voi muodostua näppyjä, jotka saattavat raavittaessa tulehtua.

Kaikkien täiden esiintyessä vältetään suoraa kosketusta toisiin henkilöihin. Vaatekappaleita, hiussolkia, kampoja ja harjoja ei saa vaihdella. Mikäli koulussa tai päiväkodissa puhkeaa täiepidemia, siitä sekä toimintaohjeista ilmoitetaan yleensä kotiin.

Täi hävitetään pakastamalla, saunottamalla ja sampoolla

Yksittäiset esineet ja tekstiilit voidaan pakastaa yön yli tai kuumentaa saunassa (2 tuntia yli 80°C), mikäli materiaalit kestävät ko. käsittelyn. Vuodevaatteet pestään normaalisti koneessa.

Hiukset pestään apteekeista saatavilla täisampoolla ohjeiden mukaan. Mahdollinen päänahan tulehtunut ja rikkonainen ihottuma hoidetaan ennen käsittelyä. Keskustele hoidosta lääkärin kanssa.

Myös satiainen torjutaan apteekeista saatavilla voiteilla ja sampoolla.

Lähteet
Kirjat: Roivainen, S. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Internet-sivustot:
http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm
www.berner.fi
www.insects-information.com
Muut: Helsingin kaupunki, terveysvirasto. Epidemiologian yksikkö. Ohjeet päätäiden hävittämiseksi.