Edellinen sivu

Ennalta­ehkäise tuholais­ongelmat

Tuholaisongelmat kannattaa ehkäistä ennakolta. Se vaatii vähän vaivaa, mutta on taatusti vaivattomampaa ja miellyttävämpää, kuin tuholaisten torjunta jo kotiin pesineistä kuokkavieraista.

Älä päästä tuholaisia taloosi

Alla olevat ohjeet on pääasiassa kerätty Seppo Roivaisen toimittamasta kirjasta:
”Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta”. Noudata näitä ohjeita, niin kotisi pysyy siistinä – myös tuholaisista:

1. Siivoa lintujen, lepakoiden, hyönteisten ja muiden eläinten jätteet ja pesäjätteet talon rakenteista ja talon välittömästä läheisyydestä. Monet elintarvike- ja tekstiilituholaiset sekä ulkoloiset elävät jätteissä ja siirtyvät niistä sisätiloihin.

2. Pidä piha ja talon ympäristö siistinä ja tyhjennä roskasäiliöt tarpeeksi usein. Jätesäiliöiden täytyisi olla tiiviitä, jotta eläimet (myöskään kärpäset) eivät pääse niihin käsiksi. Huolehdi kompostin kuumakäsittelystä: peitä komposti mullalla, jolloin sen lämpötila kohoaa ja kärpäsentoukat kuolevat.

3. Hoida pihan kasvillisuutta ja pidä nurmikko lyhyenä. Pidä rakennusten seinustat vapaana kasveista, jotta niitä myöten liikkuvat hyönteiset eivät pääse sisälle asuntoon.

4. Käytä tarvittaessa verkkoja estämään eläinten pesiminen ja tunkeutuminen rakennuksiin.

5. Siivoa tarpeeksi usein. Pöly ja sen sisältämät ravintoaineet tarjoavat suotuisat elinolosuhteet monille lajeille. Erityisesti:

– Kiinnitä huomio paikkoihin, joihin kertyy pölyä: sohvien, sänkyjen, kaappien aluset, saumakohdat, kaikki hankalasti siivottavat paikat, kupumalliset kattovalaisimet jne. Lamppujen varjostimet keräävät pölyn lisäksi kuolleita hyönteisiä, jotka taas ovat joidenkin kovakuoriaisten herkkua.

– Tuuleta ja harjaa luonnonkuituiset tekstiilit säännöllisesti. Mikäli mahdollista, levitä matot nurinpäin ulos hangelle aurinkoisena talvipäivänä ja harjaa hyvin. Myös värit kirkastuvat, ja saa raikkaan tuoksun kotiisi.

– Jos esimerkiksi keittiön rakenteissa on sokkeleita, yritä keksiä keino sokkelin sisäpuolen puhdistamiseksi. Irrotettava etulauta olisi ihanneratkaisu.

– Pölypussi kannattaa tyhjentää säännöllisesti, jotta siitä ei muodostu hyönteisten ja punkkien lisääntymispaikkaa.

6. Tuholaiset viihtyvät ja lisääntyvät nopeasti lämpimässä ja kosteassa. Pidä säilytystilat ja varastot mahdollisimman viileinä (alle +14oC) ja kuivina.

Pidä silmät auki

Tuholaiset saattavat tulla kotiin tavaran, tekstiilien ja elintarvikkeiden mukana. Tarkasta rutiininomaisesti aina ennen käyttöä esimerkiksi jauhot ja ryynit, joita et ole pitkään aikaan tarvinnut. Jos elintarvike on saastunut, on tämä useimmiten silmin havaittavissa. Myös haju voi paljastaa tuholaisen. Jauhopunkki saa jauhot tuoksumaan ammoniakilta ja rohmukuoriainen lysolilta. Pidä myös korvat auki. Epämääräinen rapina tai koputus ja naputus kaapeissa ja rakenteissa kannattaa tutkia.

Ennen kuin aloitat torjuntatoimenpiteet, selvitä mistä tuholaislajista on kysymys ja kuinka laajalle saastunta on levinnyt. Kun löydät reikäisen villapuseron, tarkista kaikki kodin luonnonkuidut. Tutki erityisen tarkasti tekstiilien ja turkisten säilytyspaikat. Jos löydät toukkia jauhopakkauksesta, käy läpi ruokakaapit tarkkaan. Torakat puolestaan oleilevat pienissäkin rakosissa, jos ympäristö vain on lämmin.

Aja tuholaiset esiin koloistaan ja aloita tuholaisten torjunta

Koska monet tuholaiset liikkuvat öisin ja pimeällä, käytä tilaisuutta hyväksesi ja tutki tilat iltaisin taskulampulla. Kiinnitä erityistä huomiota:
– lattialistoihin
– seinien, katon ja lattian rakoihin
– putkien läpivienteihin
– hormeihin ja niiden ympäristöön
– kaikkiin suojaisiin paikkoihin

Aloita tuholaisten torjunta sumuttamalla epäilyttävät paikat torjunta-aerosolilla ja odota hetki. Jos piilopaikassa lymyää hyönteisiä, aerosolisumu ajaa ne ulos. Siivoa ja käsittele hyönteisten piilopaikat torjunta-aineilla yhä uudelleen niin kauan kuin ongelma on ratkennut.

Ilmoita myyjälle tai maahantuojalle

Jos löydät hyönteisiä vastaostetusta elintarvikkeesta, vie se takaisin myymälään niin saat uuden tilalle. Jos tuholaiset ovat esimerkiksi täysin umpinaisen ja tiiviin pussin sisällä, voit lähettää tuotteen valmistajalle tai maahantuojalle. Vanha saastunut elintarvike kannattaa hävittää polttamalla tai talvella tavallisena jätteenä. Lämpimällä säällä tuotteet tulisi pakastaa ennen roskiin viemistä.

Kaikki hyönteisten kehitysasteet (myös munat) kuolevat kovassa kuumuudessa tai kylmyydessä. Mikäli materiaalit (tai elintarvike) kestää, voidaan sitä saunottaa 70oC lämmössä tai pakastaa viikon verran –20–25oC:ssa tuholaisesta riippuen. Jos asut kerros- tai rivitalossa, muista että ongelma on usein koko taloyhtiön yhteinen ja tuholaisten torjunta tulisi ratkaista yhdessä ja yhtä aikaa.

Lähteet
Kirjat:
Roivainen, S. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.