Edellinen sivu

Lude on usein ulkomaan tuliainen

Lude saattaa tulla yksityisasuntoon ulkomaantuliaisena. Suurissa metropoleissa, kuten New Yorkissa ja Euroopassakin useassa pääkaupungissa ongelma tunnetaan päivittäin, kuten Kööpenhaminassa ja Helsingissäkin.

Lutikka oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana, listojen raoissa ja muissa sopivissa piilopaikoissa. Sen huomaa parhaiten tummista ulosteläikistä olinpaikkojen lähistöllä. Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria.

Luteita hotellihuoneessa tai matkatavaroissa

Jos huomaat matkalla ollessasi hotellihuoneessa luteita, ravistele kaikki vaatteet ja niiden taitokset huolellisesti, ennen kuin pakkaat ne laukkuun. Kun saavut kotiin, tehokas keino luteista eroon pääsemiseksi on lämpökäsittely. Kaikki luteen kehitysasteet kuolevat ollessaan 10 tuntia +55 asteen lämpötilassa. Lämmitä sauna 50-70 asteiseksi ja laita matkalaukku ylimmälle parvelle. Pidä laukku aluksi suljettuna ja avaa se muutaman tunnin jälkeen. Anna laukun olla saunassa vaadittu aika, jotta luteet varmasti kuolevat.