Edellinen sivu

Rokotukset

Rokottamalla estetään useita matkailijaan tarttuvia tauteja. Yksilöllisen riskinarvion perusteella matkailijalle voidaan antaa erityisiä rokotuksia, kuten keltakuume-, hepatiitti A- ja B-rokotukset, rokotus Japanin aivotulehdusta vastaan, rabies- (eli vesikauhu-) rokote, rokotukset koleraa, aivokalvontulehdusta ja tuberkuloosia vastaan. Tavallisin matkailijan rokotuksella ehkäistävä tauti on kuitenkin influenssa.

Aikuisen matkailijan perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, polio- ja tarvittaessa MPR-rokotukset (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko).

Suomessa lapsilla kansallisessa ohjelmassa annettavat rokotukset ovat yleensä kunnossa, mutta aikuisten rokotussuojan ajanmukaisuus kannattaa tarkistaa. Joskus lapsi voi tarvita rokotuksia aikaisemmin tai nopeutetulla aikataululla.

Suomalainen tarvitsee kansainvälisen rokotustodistuksen annetusta keltakuumerokotuksesta vain liikkuessaan keltakuumeen riskialueilta toiselle sekä menongokkirokotuksesta mennessään Saudi-Arabiaan pyhiinvaelluksen aikana.

Rokotustodistuksen saa oman terveyskeskuksen rokotushoitajalta, joka opastaa myös rokotuksen suunnittelussa ja ajoituksessa sekä muussa matkailijan terveysneuvonnassa.

On muistettava, että rokotukset perustuvat Suomessa vapaaehtoisuuteen ja ovat jokaisen omalla vastuulla. THL:n sivuilla on maakohtainen luettelo tarvittavista rokotuksista:

Terveyskirjasto.fi/maittainen-luettelo
Duodecim terveyskirjasto

Lähteet
Hanna Nohynek
Erikoistutkija, lääkäri, THL
Matkailijan terveysoppaan kirjoittajia
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat