Edellinen sivu

Hyttysiltä suojautuminen

Tärkeintä hyttysten torjunnassa on pitää niiden lisääntymispaikat kuivina. Katso, että kotipihassa ei ole paikkoja, joihin sadevesi jää seisomaan. Tyhjennä lasten kahluualtaat, kun ne eivät ole käytössä. Pidä räystäskourut puhtaina lehdistä. Vaihda vesi kastelutynnyreistä ja puutarha-altaista kerran viikossa. Mitä enemmän tiheää kasvillisuutta pihalla on, sitä enemmän hyttysiä, sillä varjoisat paikat ovat hyttysten lepopaikkoja. Pyri pitämään pensasaidat trimmattuina. Hyttynen viihtyy myös esimerkiksi lepän suojissa, joten niiden määrää kannattaa ehkä rajoittaa. Jos hyttysten torjuntaan ei pysty vaikuttamaan, hyttysiltä suojautuminen auttaa.

Näin hyttysiltä suojautuminen onnistuu

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Vältä tuulettomia paikkoja. Pienikin tuulenvire vaikeuttaa hyttysten lentoa huomattavasti. Hyttyset suunnistavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Pukeudu vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatetukseen. Ei tiedetä tarkkaan, miksi hyttyset suuntaavat mieluumin tummia vaatteita kohti. Selitys voi olla se, että tumma vaate lämpenee auringon vaikutuksesta voimakkaammin. Vältä voimakkaasti tuoksuvaa shampoota ja hajuvesiä. Jos hyttysolosuhteet ovat todella rankat, kannattaa harkita myös hyttyshatun hankkimista. Se suojaa samalla myös hirvikärpäsiltä. Ota avuksi hyttyskarkotteet.

Hyttyset saattavat pilata yöunet pahimman kerran. Yksinkertaisin suoja on hyttysverkot ikkunoissa ja hyttysoviverho ulko-ovessa. Mikäli nämä eivät riitä, ja hyttyskarkotteet eivät tule kysymykseen, harkitse vuoteen päälle ripustettavaa hyttysverkkoa.

Hyttysiä voi karkottaa OFF! ja Autan hyönteiskarkoitteilla. OFF! tuotteita on paljon eri tilanteisiin. Autan tuotteet soveltuvat rankimpiin olosuhteisiin. Lapsia alle 3 vuotta kannattaa suojata vaatteilla ja hyttysverkoilla. Lue lisää hyönteiskarkotteista tuotteet-sivuilla tai vieraile OFF! tai Autan -sivuilla.

Kaupunkihyttynen ja sen torjunta

Rakennuksissa elävä kaupunki- eli viemärihyttynen on pieni ja huomaamaton hyönteinen. Se lisääntyy seisovassa vedessä (kukkamaljakot, räystäskourut). Se pistää öisin ja saa aikaan paukamia, jotka saattavat äityä vaikeiksikin. Se tunkeutuu asuntoihin ikkunoista, ilmanvaihtohormeista ja lattiakaivoista. Jos ongelmaa esiintyy, kannattaa myös hormit varustaa hyttysverkoilla. Lattiakaivoihin kaadetaan kuumaa vettä niin paljon, että hajulukon vesi varmasti vaihtuu. Sumuta lattiakaivon ympärys illalla ennen nukkumaanmenoa torjunta-aerosolilla: aikuiset hyttyset kuolevat yrittäessään ylös huoneistoon.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.