Edellinen sivu

Tekstiili­kuoriaisten torjunta

Jos vyöihrakuoriaisia tai muita tekstiilituholaisia esiintyy, suursiivous asunnossa on paikallaan.

Tyhjennä ja imuroi vaatekaappi ja laatikot huolellisesti. Vie matot ulos tai imuroi ne perusteellisesti myös alapuolelta. Muista viedä pölypussi pihalle roskiin. Puhdista vaatteet ja tekstiilit. Talvella tuuletus on tehokas toimenpide. Jo pienikin pakkanen tappaa vyöturkiskuoriaisen kaikki kehitysasteet. Voit käsitellä tekstiilejä myös aerosoleilla, mutta lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata erityistä varovaisuutta arkojen materiaalien osalta. Älä käsittele turkiksia, angoraa tai mohairia.

Jos käsittelet esimerkiksi päällystettyjä huonekaluja, ota huomioon mahdolliset muut materiaalit huonekalussa (metallit, muovit jne.). Ellet ole varma materiaalin kestävyydestä, kokeile aerosolia ensin huomaamattomaan kohtaan ja tarkkaile mahdollisia muutoksia materiaalin pinnassa.

Tee sumutus näin:

Kartoita kuoriaisten esiintymisalue ja käsittele koko alue yhdellä kertaa. Siirrä huonekalut pois seinien vierestä, jotta pääset käsiksi lattialistoihin. Noudata aerosolin käyttöohjeita. Yritä saada sumu yltämään hankaliinkin onkaloihin: lattialistojen rakoihin ja kiinteiden kalusteiden taakse. Sumuta pattereiden lähistöille ja tuuletushormeihin.

Pyri pitämään saastunut alue tyhjänä ja uusimaan käsittely kerran viikossa niissä kohdissa, joissa vastakuoriutuneita toukkia yhä esiintyy. Pyyhi hyllyt ennen kuin siirrät vaatteet ja liinavaatteet takaisin paikoilleen.

Turkiskuoriaisen torjunta on varsinkin kerrostaloissa vaikeaa, koska toukat asustavat rakenteissa kuten välipohjan täytteissä ja jalkalistojen sekä lattiapäällysteiden alla. Jos ongelma on hankala, on se luultavasti koko taloyhtiön asia. Kaikki huoneistot käsitellään yhtä aikaa ammattilaisten toimesta.

Ennaltaehkäise tekstiilituholaiset

Museokuoriainen, vyöihrakuoriainen ja pilkkuturkiskuoriainen kaikki pesivät linnunpesissä sekä kuivissa raadoissa ja syövät esimerkiksi kuolleita hyönteisiä. Hävitä siis lintujen, lepakoiden, ampiaisten ja muiden eläinten tyhjät pesät ja jätteet. Siivoa kaikki raadot: kärpästen, hiirten, ynnä muiden talon rakenteista syksyllä. Huolehdi hygieniasta. Siivoa kuolleet hyönteiset kattolamppujen varjostimista. Jos keväällä havaitset parveilevia kuoriaisia huoneistossa, tarkista ja puhdista vaate- ja liinavaatekaapit.

Tutki sekä pese, pesetä kemiallisesti tai harjaa ja tuuleta kaikki käytettynä hankitut tekstiilit. Pidä tekstiilien pitopaikat puhtaina. Imuroi ja pese hyllyt, kaapit ja laatikot. Varastoi tekstiilit aina puhtaina. Mikäli asut kerrostalossa ja tiedät että naapurihuoneistoissa on tehty tuholaishavaintoja, voit käsitellä laatikot ja hyllyt torjunta-aerosolilla. Peitä hyllyt ja laatikkojen pohjat tässä tapauksessa hyllypaperilla.

Lähteet
Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT