Edellinen sivu

Torjuntatuotteissa käytettävät tehoaineet

Pyretriini ja pyretroidit

Pyretriini on dalmatianpäivänkakkaran tuottama ainesosa, jota kerätään Keniassa käsin. Yleisesti tunnettujen valmisteiden teho perustuu useimmiten aineryhmään nimeltä pyretriinit – pyretroidit. Vaikka nämä aineet ovat erittäin myrkyllisiä vaihtolämpöisille eliöille, on niillä nisäkkäiden kannalta muutamia erinomaisia ominaisuuksia:
– ne ovat ns. laajaspektrisiä, eli ne tehoavat hyvin mitä erilaisimpiin hyönteisiin
– ne tehoavat nopeasti ja pieninä määrinä
– ne hajoavat nopeasti, joten niistä ei kerry jäämiä luontoon tai nisäkkäiden kehoon

Auringonvalossa luonnon pyretriini hajoaa jopa 10:ssä minuutissa, synteettiset pyretroidit ovat pysyvämpiä. Hyviin ominaisuuksiin voidaan lisätä vielä muutama:
– hyönteisillä ei synny resistenssiä näitä tehoaineita vastaan
– tehoaineet ovat selektiivisiä, eli ne eivät oikein käytettynä aiheuta vaaraa ihmisille tai muille nisäkkäille

Pyretriinin huono puoli on sen allergisoiva vaikutus, joka johtuu aineessa olevista epäpuhtauksista. Raid-tuotteissa käytetään vain puhdistettua pyretriiniä, joten tätä ongelmaa ei tuotteissamme ole. Pyretriinin herkistävästä vaikutuksesta on pyritty eroon kehittämällä pyretroideja.

Pyretroidit ovat synteettisiä pyretriinejä

Pyretroidit ovat pysyvämpiä yhdisteitä kuin pyretriinit, jolloin ne sopivat hyvin ryömivien hyönteisten torjuntaan (vaikutusaika jopa viikkoja). Aerosoli jätetään pinnoille vaikuttamaan myös niihin hyönteisiin, jotka eivät sumutusvaiheessa joutuneet aineen kanssa kosketuksiin. Pyretroidien myrkyllisyys on hyönteisille 1.000–10.000 kertainen verrattuna tasalämpöisiin eliöihin.

Tuotteissamme käytettyjä pyretriinejä ja pyretroideja:

Deltametriini

(Raid Muurahaissirote)
Vaikuttaa hyönteisiin kosketuksesta.

Fenotriini

(Raid ja Baygon aerosolit)
Fenotriiniä voidaan kutsua myös nimellä sumitriini ja d-fenotriini. Se on synteettinen pyretroidi, jota käytetään kotitalouskäyttöön tarkoitettujen hyönteisten torjunta-aerosolien komponenttina. Fenotriini torjuu hyönteisiä kosketuksessa ja nieltynä.

Imiprotriini

(Raid ja Baygon aerosolit)
Imiprotriini on synteettinen pyretroidi, joka toimii kontaktimyrkkynä eli tappaa hyönteisen kosketuksesta. Sillä on myös hyönteisiä karkottava vaikutus.

Pralletriini

(Raid sähköinen hyttystorjuntalaide, Raid aerosolit)
Pralletriini on synteettisiin pyretroideihin kuuluva hyönteismyrkky, joka vaikuttaa hyönteisten hermostoon.

Pyretriini

(Raid aerosolit, OFF! Hyttyssavu)
Pyrethrum-kasvia on käytetty hyönteisten torjuntaan ammoisista ajoista lähtien. Sitä kasvatetaan muun muassa Kenian ylängöillä. Kenia tuottaa noin puolet maailman pyretriiniuutteesta, jonka suurimpia tuojia ovat USA ja Eurooppa. Nestemäisen uutteen lisäksi pyrethrum-kasveista jäävää massaa käytetään hyttyssavu-tuotteiden sidosaineena.

Pyretriini lamauttaa hyönteiset erittäin tehokkaasti, mutta vaikutus lakkaa nopeasti (jopa muutaman tunnin kuluttua). Niinpä sen ohella Raid aerosoleissa käytetään vaikutusta pidentävää piperonyylibutoksidia. Hyönteiset eivät kehitä resistenssiä pyretriiniä vastaan, sillä luonnontuotteena sen koostumus on sadon mukaan joka kerta hieman erilainen.

Muut aktiiviaineet tuotteissamme:

Spinosadi

(Raid Muurahaissyötti)
(Baygon Muurahaisrasia)
Tehoaa hyönteisiin kosketuksesta tai nieltynä.

Lähteet
Internet-sivustot: www.raid.fi, baygon.fi