Tuntomerkit: Aikuinen hevosmuurahainen on himmeän musta ja keskiruumiiltaan tummanpunaruskea. Kooltaan hevosmuurahaiset ovat maamme suurimpia: työläinen on 7–12 mm pitkä, kuningatar 15–17 mm ja kuhnuri 9–11mm. Kuningatar voi elää jopa 10-vuotiaaksi.
Hevosmuurahainen eli aitohevosmuurahainen on maamme suurin muurahaislaji. Se elää havumetsissä ja tekee pesänsä kuolleiden tai elävien puiden alaosiin. Pesä voi joutua rakennukseen saastuneen puun mukana, mutta metsäseudulla naaras saattaa myös perustaa pesänsä talon rakenteisiin. Pesä voi sijaita missä tahansa puurakenteessa, esimerkiksi seinän hirsissä tai lattiassa ja niitä voi olla jopa useita samassa rakennuksessa.
Torakka
Hevosmuurahainen ei syö puuta, vaan se hakee ravintonsa luonnosta rakennuksen ulkopuolelta. Puuhun se jyrsii vain tilaa pesälle. Pesän koko rajoittuu yleensä korkeintaan pariin hirsimetriin, mutta ontto pesäkäytävästö on erittäin haitallinen, mikäli se sijaitsee rakennuksen kestävuuden kannalta kriittisessä paikassa. Sisätiloihin hevosmuurahainen joutuu lähinnä vahingoissa. Sen parveilu sisällä on häiriöllistä samoin kuin muurahaisten aiheuttama rapina rakenteissa.
Hevosmuurahainen jyrsii pehmeään kevätpuuhun käytäviä, joita erottaa toisistaan kova syyspuu. Muurahaiset eivät syö puuta vaan muita hyönteisiä, mesikastetta ja silmuja. Siivekkäät koiraat ja naaraat parveilevat alkukesästä, jolloin niitä eksyy myös rakennusten sisäpuolelle. Toki sisällä harhailevia yksilöitä tavataan muulloinkin, ja niille kelpaavat keittöstä löytyvät makeat herkut.
Hevosmuurahaisen pesän löydät parhaiten kuuntelemalla rapinaa, seuraamalla parveilua ja tunnustelemalla puun pinnan lämpötilaa, joka pesän kohdalta on korkeampi.
Pesä puhkaistaan ja ruiskutetaan tai sumutetaan. Voit käyttää myös kiehuvaa vettä. Torjunta-aerosolit ovat siisti ja kätevä ratkaisu. Aine jää vaikuttamaan puun pintaan, joten ravinnonhakumatkalla olleet yksilöt saavat osuutensa palattuaan pesään. Viottuneet puuosat vaihdetaan uusiin. Pyri myös paikallistamaan muurahaisten kulkureitit rakennuksen ulkopuolella ja kohdista torjunta myös niihin. Muurahaissirotteet ovat kätevä ja tehokas vaihtoehto kulkureiteille; ne vaikuttavat muurahaisiin jo kosketuksesta.
Lähteet
Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT
Internet: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm, www.metla.fi