Edellinen sivu

Tenebrio molitor

Jauhopukki

Tuntomerkit: Aikuinen jauhopukki on 1,5 cm pitkä ja tummanruskea, lieriömäinen hyönteinen, jolla on lyhyet tuntosarvet. Toukka, jauhomato, on täysikasvuisena 3 cm pitkä, väriltään kellanruskea ja kovapintainen.

Jauhopukki voi saastuttaa viljatuotteet

Kookasta jauhopukkia ei voi olla huomaamatta sen ryömiessä valkoisen jauhon seassa. Sekä toukat että aikuiset syövät viljatuotteita ja likaavat ne samalla. Jauho muuttuu paakkuiseksi ja alkaa myös haista homeelle. Sisätiloihin jauhopukki joutuu muun muassa pääskysten pesistä tuuletushormien kautta. Kuoriainen parveilee öisin ja saattaa myös valoa kohti lentäessään joutua sisätiloihin.

Jauhopukin kehitys aikuiseksi kuoriaiseksi on pitkä ja hidas prosessi, joten se esiintyy yleensä harvalukuisena eikä siitä ole haittaa tuholaisena. Jauhopukki on myös hyödyllinen: sen toukkia, jotka tunnetaan myös nimellä jauhomato, kasvatetaan häkkilintujen ja matelijoiden ravinnoksi.

Jauhopukin torjunta ja hävittäminen

Jos jauhopukkeja alkaa ilmestyä säännöllisesti, poista rakennuksesta linnunpesät tai mahdolliset muut pesät ja pesäjätteet. Yksittäiset toukat ja aikuiset kannattaa tappaa. Jauhopukin torjuntaan voidaan käyttää myös torjunta-aerosoleja.

Etsi saastunnan lähde, joka voi olla esimerkiksi vanha koiranruokasäkki. Tuhoa saastunut elintarvike, siivoa ja pidä ruoat suljetuissa astioissa mahdollisimman kuivassa ja viileässä paikassa.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L. & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran ASunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet-sivustot: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm