Edellinen sivu

Paarma

Paarmoja on hyvin erikokoisia ja -näköisiä, joista varsinkin kolme lajia on ihmisille tuttuja: kapea suppupaarma (Haematopota pluvialis), kolmiomainen sokkopaarma (Chrysops relictus) ja suuri nautapaarma eli hevospaarma (Tabanus bovinus).

Paarma suunnistaa kehosta lähtevän lämmön ja hiilidioksidin perusteella. Ne kiusaavat eritoten aurinkoisella ja lämpimällä säällä. Tähän ei tosin voi luottaa, sillä ainakin suppupaarma hyökkää myös pilvisellä ilmalla. Harmaantäplikäs suppupaarma toimii salamannopeasti. Se laskeutuu äänettömästi ja puraisee ennen kuin olet ehtinyt puolustautua.

Sokkopaarma on noin kärpäsen kokoinen ja laikukas. Nautapaarma puolestaan on yli 2 cm pitkä ja surisee sitkeästi auringonpalvojan ympärillä. Se ei jätä rauhaan vaan yrittää laskeutua aina uudelleen, vaikka olisikin saanut jo kämmenestä korvapuustin. Laitumilla nautapaarma häiritsee karjaa ja vähentää lehmien maidontuotantoa.

Paarma leikkaa ihoon haavan, jonka ympärille tulee yleensä vain paikallinen ihoreaktio. Suojaudu paarmoilta OFF! Teho– tai Autan-hyttyskarkotteilla, jotka ovat tehokkaita myös paarmoille.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry