Edellinen sivu

Tegenaria domestica ja Phalangium opilio

Hämähäkki ja lukki

Kotihämähäkki

Tuntomerkit: Aikuinen hämähäkki on jalat mukaan luettuna n. 3 cm pitkä, tummanruskea. Toukka on aikuisen näköinen.

Kotihämähäkki on yleisimpiä sisätiloissa esiintyviä hämähäkkilajeja. Kotihämähäkki on vaaraton ja hyödyllinen asuntovieras pyydystäessään kärpäsiä ja muita haitallisia hyönteisiä sisätiloissa. Kotihämähäkki kutoo seittinsä huoneen nurkkauksiin, mieluiten kosteisiin paikkoihin. Vaikka hämähäkki sotkee seitillään katonrajat, ne paljastavat myös mitä haittahyönteisiä tilassa liikkuu. Näin voidaan havaita esimerkiksi turkis- tai museokuoriainen jo varhaisessa vaiheessa.

Vaikka kaikilla hämähäkkilajeilla on myrkkyleuat, ei maassamme esiintyvistä hämähäkeistä ole ihmisille haittaa. Ainoastaan muutaman kookkaan lajin purema voi aiheuttaa ampiaisen pistoa vastaavan ärsytyksen.

Seinälukki

Tuntomerkit: Aikuinen seinälukki on ruumiinrakenteeltaan lyhyt ja paksu, n. 3–9 mm:n pituinen hämähäkkieläin. Soikeassa yksiosaiselta näyttävässä ruumiissa on etu- ja takaosa, jotka ovat koko leveydeltään kiinni toisissaan. Lukilla on kahdeksan pitkää, hoikkaa jalkaa.

Seinälukki on hyödyllinen hyönteinen pyydystäessään haitallisia hyönteisiä ja punkkeja. Pitkäjalkaiset ja pallomaiset lukit syövät haitallisia hyönteisiä ja punkkeja, etanoita ja maahan pudonneita hedelmiä. Lukki elää talojen varjoisilla seinillä, kesäasunnoissa, kellareissa, kotieläinsuojissa ja muissa ulkorakennuksissa, joista se usein joutuu asuntoihin ja muihin sisätiloihin. Ilman kosteus on tärkeää. Ne eivät pysty elämään asuinhuoneissa eivätkä muissa huonetiloissa, sillä kuivassa ilmassa ne kuolevat nopeasti.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L. & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran ASunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet-sivustot: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm