Edellinen sivu

Perhoset, korennot ja sääsket

Huoneyökkönen

Huoneyökkönen (Caradrina clavipalpis) on yökkösiin kuuluva perhonen, jonka siipiväli on 3 cm. Kellanharmaissa siivissä on mustia poikkijuovia ja jonka takasiivet ovat vaaleat. Toukka on harmaanruskea, edestäpäin kapeampi, n. 2,5 cm pitkä. Ravinnoksi toukka syö luonnosta eri kasvilajeja ja myös kuivia kasvijätteitä. Syksyllä toukka saattaa joutua rakennuksiin etsiessään talvehtimispaikkaa. Aikuiset perhoset ja toukat vierailevat säännöllisesti sisätiloissa. Huoneyökköstä ei tarvitse torjua. Pidä ovet ja ikkunat kiinni ja vie sisään tulleet toukat ulos.

Harsokorento

Harsokorento (Anisochrysa carnea) on täysin harmiton asuntovieras, joka tulee talvehtimaan asuntoihin. Päästä keväällä sisällä parveilevat korennot ulos.

Ampiaiskoisan eli pesäkoisa

Ampiaiskoisanin (Aphomia sociella) toukka on mehiläisten, ampiaisten ja kimalaisten pesäloinen. Toukat siirtyvät sisätiloihin koteloitumaan. Ne voivat muodostaa tiiviin ja vaikeasti alustastaan irrotettavan rykelmän. Ampiaispesien poistaminen rakennuksista estää toukkien tulon sisään.

Sääsket ja pienet kärpäset

Huonekasvien ympärillä saattaa lentää pieniä ja hentoja otuksia. Kyseessä ovat useimmiten joko liejukärpänen tai harsosääski (Bradysia sp.). Harsosääski on pieni ja kyttyräselkäinen. Siitä ei ole sanottavaa haittaa asunnossa. Toukat saattavat pureskella joidenkin kasvien juuria ja heikentää siten kasvien kuntoa. Mitä kosteampi multa sitä paremmin toukat viihtyvät, joten varo liikakastelua.

Varsinkin loppukesällä hedelmien ympärille ilmestyy pieniä kärpäsiä laumoittain. Banaanikärpänen viihtyy pilaantuvissa hedelmissä, niiden jätteissä ja kuorissa. Jos kärpäsiä parveilee runsaasti, on usein syynä ekojäteastia, jossa on esimerkiksi hedelmänkuoria.

Kaikki pienet lentävät hyönteiset on kätevää hävittää torjunta-aerosoleilla, mutta harmittomat perhoset voi päästää ulos. Uusi käsittely muutaman päivän välein niin kauan kuin hyönteisiä esiintyy.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L. & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran Asunto- ja Elintarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm