Edellinen sivu

Psyllipsocus ramburi ja Lepinotus patruelis

Jäytiäinen

Jäytiäisiin kuuluvat pölytäit, jotka tunnetaan myös nimellä tomutäi ja kirjatäi, elävät ihmisten seurana asunnoissa, varastoissa ja laitoksissa. Jäytiäinen muistuttaa erehdyttävästi pölypunkkia, mutta on niitä paljon vilkasliikkeisempi.

Jäytiäinen pitää homeesta

Jäytiäiset syövät homesieniä sekä kasvien ja hyönteisten jätteitä. Niitä voi esiintyä myös viljatuotteissa, mutta lisääntyäkseen ne vaativat kostean ympäristön. Ne eivät syö tai lisäänny kuivissa tuotteissa ja paikoissa. Jäytiäisistä on joskus hyötyä, sillä jos niitä on runsaasti, se usein viittaa homevaurioon: suljetuissa rakenteissa saattaa olla vesijohtovuoto. Kosteus voi myös johtua uusista ja vielä kuivumattomista rakenteista tai vaikka huonosta eristyksestä. Joka tapauksessa jäytiäinen on kiinnostunut homeesta, niinpä se saattaa kohdistaa mielenkiintonsa myös esimerkiksi homeiseen paperiin tai kirjojen kansiin.

Jäytiäisen torjunta

Poista esiintymisen aiheuttaja, kuten esimerkiksi kosteasta varastosta peräisin oleva jauhopussi tai homehtumista aiheuttava vesivuoto, niin jäytiäisetkin häipyvät. Voit käyttää myös pyretriiniä sisältäviä torjunta-aerosoleja, kuivattamista ja imurointia.

Lähteet
Kirjat: Jansson, L. & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry.
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran Asunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet: http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttfrm.htm