Tuntomerkit: Vyöturkiskuoriainen on noin puolen sentin mittainen. Se on väritykseltään tummanruskea ja sen selässä on sahanterää muistuttava kellertävä kuvio. Kuoriaisen vartalo on pyöreähkö ja sen takapäässä on karvatupsu. Toukka kasvaa noin sentin mittaiseksi ja sen vartalo on taaksepäin suippeneva.
Vyöturkiskuoriainen (Attagenus woodroffei, Attagenus fasciatus) on paha tekstiilituholainen, joka lisääntyy lämpimissä huoneissa. Toukka piileskelee välipohjatäytteissä, jalkalistojen ja mattojen alla, komeroissa ja vastaavissa pimeissä paikoissa syöden pääasiassa tekstiilipölyä ja kuolleita hyönteisiä. Toukat jättävät jälkeensä ruskeankeltaisia ja viivallisia nahkoja, joissa on pitkä ja joskus jopa tuuhea karvatupsu toisessa päässä. Parveillessaan aikuinen hakeutuu valoa kohti. Vyöturkiskuoriaista tavataan varsinkin vanhoissa rakennuksissa pääkaupunkiseudulla, muualla se on harvinaisempi.
Vyöturkiskuoriaisen toukka vioittaa villaa, turkiksia, puuvillaa ja mattoja sekä muita tekstiilejä. Se käy hanakasti likaisten ja tahraisten vaatteiden kimppuun. Jälki saattaa olla ikävää, jos pesemättä jäänyt villapusero on maannut pitkään vaatekomeron hyllyllä koskematta. Tämän vuoksi turkiskuoriasen torjunta on tärkeää. Muutamasta turkiskuoriaisesta ei kuitenkaan kannata vielä hermostua. Toukka ei välttämättä käy materiaalien kimppuun, mikäli sillä on tarpeeksi ruokaa lymypaikoissaan ja asuintilat pidetään puhtaana.
Tuntomerkit: Pilkkuturkiskuoriainen (Attagenus pellio) on pitkulainen ja perusväriltään musta. Selkäpuolella sillä on kolme pientä valkoista täplää. Toukka tekeytyy kosketettaessa kuolleeksi.
Pilkkuturkiskuoriaisen toukka jyrsii muiden kuoriaisten tapaan villavaatteita, mattoja ja turkiksia. Yleensä vahingot jäävät pieniksi. Katso torjuntaohjeet.
Kerrostaloissa turkiskuoriaiset leviävät muun muassa hormeja, rakoja, putkistojen läpivientejä ja porraskäytäviä (yleensä pystysuorasti) pitkin eri huoneistoihin, joten ongelma koskee usein koko taloyhtiötä. Turkiskuoriainen kulkeutuu helposti kotiin vanhojen vaateiden mukana kirpputoreilta tai vaikka asunnoista, joissa kuoriaisia esiintyy. Katso ohjeet vyöturkiskuoriaisen ja muiden tekstiilituholaisten ennaltaehkäisyyn.
Varsinkin likaantuneita tekstiilejä saattavat vioittaa myös:
Ruskoturkiskuoriainen (Attagenus smirnovi) on kotoisin Afrikasta, mutta sitä tavataan myös Pohjois-Euroopassa, vaikkakin harvoin. Euroopassa se on tuholainen museoissa.
Lähteet
Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Haastattelu: Bengt, Lindqvist, MTT
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran ASunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet-sivustot:
Sisätilojen tuholaiset, www.insects-information.com