Edellinen sivu

Karannut mehiläisparvi

Joskus mehiläisparvi voi päästä karkaamaan niille rakennetusta pesästä ja asettuu asumaan sopivaksi katsomaansa paikkaan onttoon puuhun, rakennuksen seinään tai savupiippuun. Parven voi myös nähdä riippumassa puun oksalla, jolloin ne vielä etsivät uutta kotia. Uuden kodin löydettyään karannut mehiläisparvi aloittaa kennoston rakentamisen.

Erittäin suuri yksilömäärä ja alaspäinriippuva mehiläisvahasta rakennettu vaalean kellertävä kennosta on villipesän tuntomerkkejä. Mehiläiset eivät rakenna kennostolle ulkopuolista suojaa.

Karannut mehiläisparvi täytyy ottaa kiinni

Jos pihallesi on karannut mehiläisparvi, ota viipymättä yhteyttä Mehiläishoitajien Liiton Mehiläisparvien kiinniottajiin, jotta nämä hyödylliset hyönteiset saadaan turvallisesti omaan kotiinsa. Ennen yhteydenottoa varmista kuitenkin, että kyseessä todella ovat mehiläiset. Mehiläiset tulevat yleensä useiden satojen, jopa tuhansien yksilöiden ryppäänä ja odottavat tiiviinä pallona uuden pesäpaikan löytymistä esim. pihapuussa. Tässä vaiheessa asiantuntijan on helppo kopata mehiläiset talteen. Savupiipusta tms. niitä on jo paljon vaikeampi saada pois, joten älä epäröidä ottaa heti yhteyttä, jos mehiläisparvi saapuu näköpiiriisi.

Yhteystiedot mehiläisparvien kiinniottajista paikkakunnittain löytyy Mehiläishoitajien Liiton sivuilta:
http://www.mehilaishoitajat.fi/parvien-kiinniottajat/