Edellinen sivu

Sokeritoukan torjunta

Sokeritoukat eivät viihdy kuivissa olosuhteissa. Onnistunut ja kestävä sokeritoukan torjunta edellyttää aina siisteyttä, sillä se pitää sisätuholaisten ravinnonlähteet kurissa. Sokeritoukka on kuitenkin kaikkiruokainen, joten sitä esiintyy usein joka tapauksessa.

Sokeritoukan torjunta – toimi näin

Päästäksesi eroon sokeritoukista kaada kiehuvaa vettä kaikkiin kodin viemäreihin. Käsittele näin altaat, kylpyamme ja lattiakaivot. Imuroi kapealla suulakkeella keittiön, kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen rakoset, saumat ja halkeamat. Vie pölypussi ulos roskiin. Puhalla hiustenkuivaajalla kuumaa ilmaa saastuneisiin koloihin ja onkaloihin. Käsittele lopuksi sokeritoukkien esiintymispaikat aerosoleilla.

Äärimmäisen tehokkaita aineita sokeritoukkien ja muiden ryömivien hyönteisten torjuntaan ovat Raidin ja Baygonin muurahaissirotteet. Sirote on kieltämättä sotkuista käytettäväksi asuintiloissa. Sitä ei saa levittää paikkoihin, joissa se tarttuu kenkiin ja tassuihin ja leviää niiden mukana ympäriinsä. Tee siis käsittely, kun olet lähdössä matkalle tai tiedät olevasi poissa muutamia päiviä.

Käsittele kaikki sokeritoukan tai esimerkiksi torakan liikkumispaikat reilusti muurahaissirotteella. Kiinnitä huomio kylpyhuoneen lattiakaivon ympärystään, seinänvieruksen rakoihin, wc-altaan reunoihin ja kylpyammeen aluseen. Levitä sirotetta mahdollisimman laajalle alueelle, jotta saat hyvän ”osumatarkkuuden”.

Kun tulet kotiin, pese sirote huolellisesti pois lattialta vedellä ja pesuaineella. Käytä talouskäsineitä. Huom! Älä imuroi. Sirote on hienojakoista ja leviää pölypussin läpi huoneilmaan.

Lähteet:
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT‚ Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87
Internet-sivustot:
http://www.uku.fi/~holopain/stt/sttkok.htm
www.insects-information.com