Edellinen sivu

Vespidae

Ampiainen

Ampiaisia on Suomessa monia lajeja. Yleistäen niillä on läpikuultavat siivet ja takaruumiissa poikkijuovat ja myrkkypistin. Ampiaisen pesä on yksivuotinen. Ampiaiskuningatar herää horroksesta keväällä ja lähtee hakemaan pesäpaikkaa.

Pesiminen

Ampiainen perustaa pyöreän pesänsä usein räystään alle tai ullakolle katon rajaan. Ampiaisen pesä on paperimainen ja useimmiten harmaa. Rakennusaineena se käyttää puuainesta, joten se saattaa rakennuspuuhissaan vioittaa suojaamattomia puupintoja. Pesän sisälle kuningatar rakentaa kennoston, jossa se kasvattaa uusia jälkeläisiä. Pesässä saattaa asustaa satoja ampiaisia. Kooltaan pesä on n. 20 cm, mutta saattaa se joskus olla paljon suurempikin.

Ampiainen on hyötyhyönteinen

Keväällä ja kesällä ampiaiset pyydystävät puutarhoista tuhohyönteisiä toukkien ravinnoksi, joten ampiaisen pesää kannattaa jopa suojella, ellei se ole vaarallisen lähellä asuintiloja tai kulkureittejä. Ampiainen pistää vain uhattuna tai hätistettynä, joten huitominen on lähinnä pahasta. Sisätiloihin työläiset eksyvät varsinkin loppukesällä, jolloin niitä ei enää tarvita pesällä ruokkimassa toukkia. Ne suuntaavat makeiden tuoksujen perässä ja hakevat ennen kaikkea hiilihydraatteja, esimerkiksi hedelmiä. Työläiset ja koiraat kuolevat viimeistään lokakuussa. Ainoastaan kuningatar talvehtii.

Ampiaisen pisto saattaa olla vaarallinen

Ampiainen, mehiläinen tai kimalainen pistää silloin tällöin. Pistoskohdassa on yleensä polttavaa kipua ja turvotusta. Yksi pistos ei ole yleensä vaarallinen, ellei ole allerginen. Jos pistoja on useita, kannattaa seurata tilannetta. Pään alueelle, esimerkiksi kaulaan, osuvat useat pistot voivat olla vaarallisia ja aiheuttaa anafylaktisen (hengitystä salpaavan) reaktion. Pistokohta haudotaan lämpimällä tai kuumalla vedellä. Hyönteisen jättämä piikki otetaan pois, jos mahdollista.

Jos on allerginen ampiaisen pistolle, reseptillä saa adrenaliinia sisältävän lääkekynän, joka estää shokin syntymisen. Siedätyshoidosta voi olla myös apua, jos reaktiot ovat voimakkaat. Ampiaisten ja mehiläisten pistoilta voi suojautua ihoa suojaavalla vaatetuksella. Ne viihtyvät makeiden syötävien läheisyydessä. Myös voimakkaat hajuvedet houkuttelevat ampiaisia.

Ampiaisten karkottaminen sisätiloista

Älä jätä houkuttelevia herkkuja tai mehuja avonaisina esille: ampiaiset saattavat pujahtaa sisään mehupulloihin ja -tetroihin. Jos itse siedät hajuja, voit paistaa rasvaa tai sipulia pannulla tai keittää viinietikkaa kattilassa. Pistele valkosipulinkynsiä sitruunaviipaleisiin ja jätä esille.

Ampiaispesän hävittäminen
Näin erotat ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen
Raid Ampiaistorjunta 300 ml

Lähteet:
Kirjat: Jansson, L- & Lindqvist, B. & Markkula, I. (2012). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry
Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT
Internet: www.hunaja.netwww.esaimaa.fi