Edellinen sivu

Näin erotat ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen

Ampiainenmehiläinen ja kimalainen sekoitetaan puheessa usein toisiinsa, vaikka ne kaikki ovat eri lajeja, ja ulkomuodoltaan selvästi erilaisia.

Kaikki nämä lajit kuuluvat pistiäisten (Hymenoptera) lahkoon ja myrkkypistiäisen (Aculeata) ryhmään. Mehiläinen ja kimalainen kuuluvat edelleen mesipistiäisten lahkoon. Mesipistiäiset (Apidae) ovat mettä ja siitepölyä ravinnokseen käyttäviä myrkkypistiäisiä, joista tunnetuimpia ovat yhteiskunnissa elävät kimalaiset (Bombus) ja tarhamehiläinen (Apis mellifera).

Pistokset

Ryhmänsä nimen mukaisesti kaikilla näillä lajeilla on myrkkypiikit. Ampiaiset käyttävät myrkkypiikkiään saaliin lamauttamiseen sekä puolustautumiseen. Mehiläinen ja kimalainen pistävät ihmistä yleensä vain puolustaessaan pesäänsä. Mehiläisen myrkkypistimessä on väkäsiä, jotka ankkuroivat pistimen nahkaan ja pistämisen jälkeen hyönteinen kuoleen. Toisin kuin mehiläinen, ampiaiset ja kimalaiset eivät yleensä kuole pistäessään uhriaan. Toisinaan ampiaisen myrkkypiikki voi kuitenkin jäädä ihmisen ihoon kiinni, jolloin ampiainen kuolee.

Ampiaiset käyttävät ravinnoksi tuhohyönteisiä, mehiläinen ja kimalainen mettä

Aikuisen ampiaisen ruokavalio koostuu medestä, mutta toukkien ravinnoksi aikuiset ampiaiset keräävät puutarhojen ja peltojen tuhohyönteisistä, kun taas kimalainen ja mehiläinen käyttävät ravinnokseen mettä.

Lähteet
Heliölä, J., Söderman, G., Kuussaari M. ja Paukkunen, J. Mesipistiäisten monimuotoisuus. Suomen ympäristökeskus.
Olsen, L-H. Sunesen, J. (2006). Pikkuötökät talossa ja puutarhassa. Gummerus.
Wikipedia: Ampiaiset