Tuntomerkit: Mäkärä on 2–5 mm pituinen hyönteinen, joka muistuttaa ulkonäöltään kärpästä. Mäkäränaaras leikkaa terävillä leukaosillaan ihoon haavan, johon se erittää veren hyytymistä estävää ainetta. Tämä aine on nisäkkäille myrkyllistä. Se aiheuttaa puremakohtaan punottavan, kivistävän ja kutittavan paukaman, joka saattaa kestää useitakin viikkoja.
Mäkärä viihtyy juoksevan veden äärellä ja esiintyy päiväsaikaan. Toukat elävät virtaavassa vedessä, jossa ne ovat takapäästään kiinnittyneinä kasveihin ja kiviin. Sisätiloihin ne eksyvät harvoin ja silloinkin niistä on vain vähän haittaa ihmisille.
Mäkärä viihtyy koko Suomen alueella – varsinkin lämpiminä kesinä. Mäkäräaika kestää kesäkuusta syyskuuhun asti. Loppukesä on Lapissa niin sanottua räkkäaikaa, jolloin hyttyset, mäkärät ja polttiaiset kiusaavat poroja ja meitä ihmisiäkin erityisen paljon. Puremakohtaa ei tulisi raapia, sillä puremajälki ärtyy ja tulehtuu helposti. Joskus pistoista saattaa seurata niin sanottu mäkäräkuume, joka ilmenee päänsärkynä, kuumeena ja pahoinvointina.
Parhaiten mäkärää vastaan suojaudut vaalealla, tiheäkuosisella ja väljällä vaatetuksella. Mäkärät tunkeutuvat vaatetuksen alle pienistäkin raoista ja hakeutuvat mielellään ohuille ihoalueille. Suojaa paljas iho vahvoilla karkotteilla, jotka on tarkoitettu vaativimpiin olosuhteisiin. Esimerkiksi OFF! Teho –tuotteet ovat sopivia. Myös Autan-karkotteet suojaavat punkeilta ja mäkäröiltä. Suojaharsolla varustettua päähinettä kannattaa myös kokeilla.
Mäkärän pureman hoitoon voit käyttää OFF!-hoitogeeliä. Mikäli puremakohta on erityisen ärtynyt, käytä kortisonia tai antihistamiinia sisältäviä voiteita. Vaikeissa tapauksissa tulisi kääntyä lääkärin puoleen.
Tuntomerkit: Polttiainen on mäkärääkin pienempi (1–2 mm) ja hennompi hyönteinen, jolla on usein kirjavat siivet. Se on yleinen Keski- ja Pohjois-Suomessa syyskesällä ja alkusyksystä. Polttiaisia on kymmeniä eri lajeja, joista vain osa imee verta ihmisistä ja eläimistä. Toukat elävät lammikoiden, ojien ja järvien pohjaliejussa sekä kaikenlaisessa mätänevässä aineksessa kuten karjan lannassa, lahoavassa puuaineksessa ja mätänevissä sienissä. Se häiritsee ihmistä vain ulkona.
Polttiaisen purema saattaa olla suora rivi kirveleviä ja punottavia näppyjä. Pienestä koostaan johtuen polttiainen pystyy tunkeutumaan hyttysverkkojen läpi asuntoihin ja se pääsee ketterästi vaatetuksen alle. Voit lievittää polttiaisen puremia hoitogeelillä. OFF! ja Autan tarjoavat tuotteita puremien jälkihoitoon. Vaikeammissa tapauksissa suositellaan käytettäväksi kortisoni- tai antihistamiinipitoisia voiteita.
Lähteet
Kirjat: Roivainen, S. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.