Edellinen sivu

Dermestes lardarius

Vyöihrakuoriainen

Tuntomerkit: Vyöihrakuoriaissaastunnan tunnistaa helposti toukkien jättämistä pitkäkarvaisista nahoista. Talvisin huoneistossa vaeltavat toukat vioittavat tekstiilien ja turkisten lisäksi varsinkin parkitsemattomia vuotia. Koteloitumaan porautuvat toukat saattavat vioittaa myös seinälautoja ja eristemateriaaleja, joten vyöihrakuoriainen saattaa olla syy epämieluisiin tuhotöihin.

Vyöihrakuoriainen elää pesien ja kuivien raatojen lisäksi huolimattomasti hoidetuissa jäteastioissa ja kaatopaikoilla. Se on kohtalaisen yleinen asunnoissa, joissa se elelee syöden hyönteisten raatoja. Ruoan (varsinkin savulihan) tuoksu houkuttelee niitä ruokakomeroihin. Toukkia saattaa löytyä esimerkiksi kuivasta kissan- tai koiranruoasta.

Kuoriaisen runsas esiintyminen johtuu useimmiten huolimattomasta kiinteistöjätteiden käsittelystä. Jos kuoriaisia esiintyy runsaasti kerrostalossa, ota yhteyttä taloyhtiöön: saastunnan syynä voivat olla linnun- ja ampiaisenpesät ullakkotiloissa.

Lue ohjeet vyöihrakuoriaisen torjuntaan.

Lähteet
Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.
Haastattelu: Bengt, Lindqvist, MTT
Luento (syksy 2003): Bengt Lindqvist, MTT. Sisätilojen tuhoeläinten torjunnasta. Järjestäjä: Kasvinsuojeluseuran ASunto- ja ELIntarvikehygienian jaosto (KASELI)
Internet-sivustot:
Sisätilojen tuholaisetwww.insects-information.com