Edellinen sivu

Formica rufa

Kekomuurahainen

Tuntomerkit: Kekomuurahainen on keskiruumiiltaan rusehtava, ruumiin takaosa on tummempi. Työläinen on n. 4–9 mm ja kuningatar ja koiras n. 9–11 mm pitkiä. Yhdessä pesässä voi elää jopa 100 000 yksilöä. Muurahaiset kulkevat lukuisia pesään johtavia polkuja pitkin. Ravinnokseen ne syövät hyönteisiä, toukkia, hämähäkkejä ja kastematoja.

Kekomuurahainen on harmiton ja hyödyllinen

Yleensä harmittomat kekomuurahaiset ovat pohjoisen havumetsävyöhykkeen avainlajeja. Kekomuurahaiset mm. muokkaavat maata ja sen rakennetta, kierrättävät ja keräävät hiiltä ja ravinteita ja vaikuttavat monien selkärangattomien ja -rangallisten levinneisyyteen. Kekomuurahaisen pesä voi joskus olla myös pihapiirin lähettyvillä, jolloin ne voivat kuljeksia pihalla ja olla kiusallisia pihalla oleskeleville ihmisille ja lemmikeille.

Muurahaispesän hävittäminen

Kekomuurahainen on harmiton ja hyödyllinen metsissämme. Jos kekomuurahaisen pesä on kuitenkin pihapiirissä tai liian lähellä sitä aiheuttaen harmia, voi pesän koittaa siirtää kauemmaksi tai tuhota sen. Pesän torjuntaan kannattaa käyttää sirotteita ja aerosolia.

Tee näin:

Avaa pesä esimerkiksi puutarhalapiolla. Kaada sinne muurahaissirotetta (Raid Muurahaissirote tai Baygon Muurahaissirote) ja sulje pesä. Jos muurahaiset viihtyvät talon läheisyydessä, voit laittaa muurahaissirotetta rakennusten kivijalkoihin. Huomioi, etteivät lapset ja kotieläimet pääse sirotteeseen käsiksi. Muista aina lukea käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöä.

Muurahaisten torjunta

Lähteet
Kirjat: Olsen, L.&Sunesen, J. 2006. Pikkuötökät talossa ja puutarhassa. Gummerus.
Internet: Kilpeläinen, J. 2010. Kekomuurahaiset ja puiden kasvu. Metsätieteen aikakauskirja 1/2010. www.metla.fi.