Edellinen sivu

Lentomuurahainen

Lentomuurahainen eli kuningatar- tai kuhnurimuurahainen, ei ole, kuten usein luullaan, muurahaislaji vaan nimitys kaikille siivekkäille yksilöille. Lämmin kesäpäivä saa kuhnurit eli koiraat sekä kuningattaret nousemaan ilmaan parittelemaan. Sillä usein kaikki ovat liikkeellä yhtä aikaa, pystyy ihminenkin havaitsemaan siivekkäiden muurahaisten parvet.

Koiraita ja kuningattaria nähdään muuten harvoin; kuhnureiden tehtävänä on odottaa oikeaa hetkeä suorittaa ainoa tehtävänsä eli geenien siirto uutta pesää varten. Kuhnurin tavoite on pariutua lennon aikana mahdollisimman monen kuningattaren kanssa. Lentomuurahainen lopetettaa parittelun maan pinnalla. Niin kuningattarilta kuin koirailta irtoavat siivet ja moni menettää henkensä pian lennon jälkeen. Kuningattarien tehtävä on löytää uusi pesä ja uudet työläiset, jotka suostuvat hoivaamaan sen munia ja toukkia. Toinen vaihtoehto on perustaa uusi yhteiskunta.

Muurahaisten torjunta

Lähteet
Kirja: Lars-Henrik Olsen, Jakob Sunesen & Bente Vita Pedersen (1997). Murkkuja ja Mehiläisiä, metsien pikkueläimiä. WSOY